Växthusbygget

Hem

Redan för sex år sedan bestämde jag mig för att önska mig/ köpa mig ett växthus i 50-årspresent. Inspirationen till detta kom från Lotta, min svägerska, men i hennes fall var det 60-årspresent men så länge tänkte jag inte vänta.

Ett sånt här Maxi 4 14,1 kvm svartlackerat från Willab Garden var det växthus jag bestämt mig för.

4906bdc82f4ba6002709000509369422

Bygge

Redan i juni beställde jag växthuset och någon vecka före min födelsedag levererades det och lades på ”vänt” utanför ladan. Hade bestämt att ta det lugnt under sommaren för att inte ha hela semestern uppbunden av byggnation. Ledigheten var mycket välbehövlig efter en hektisk vår både jobbmässigt och privat. Sambon skämtade(?) om 50-årskris och kanske var det så.

I september och efter mycket vånda hade placering för växthuset bestämts, grunden grävts och jämnats till av en lokal firma från ”granngatan”. Då fick jag också tips om leca-element för att slippa gjuta och mura vilket inte är helt enkelt för amatörer. Tre dagar efter hemkomst från New York levererades balkarna per lastbil med kran från tillverkningen i Arboga. Lite ångest över att ha levererat korrekta mått för kapning av elementen hade jag också. Under balkarna hade vi förberett med betongplattor i hörnen och en på varje långsida för att det skulle ligga plant och stadigt.

Leca-elementen kommer
Leca-elementen kommer

 

 

 

 

 

 

Balkarna är nu injusterade och avvägda igen för att se till att de är plana. Eller så plana som vi orkade, vänstra balken lutar någon cm totalt på 4,5 m men vi har inte märkt något bekymmer med det nu när växthuset är färdigt. Dessutom blev det på så sätt inga problem att bestämma på vilken sida stupröret skulle vara. Domkraft var bra att ha för att lyfta balkarna. Massa kryssmätning blev det också… Vi ”tunnputsade” ovansidan för att slippa kladda på växthusramen om vi skulle ha gjort det senare. Utsidan på balkarna är redan putsade vid leverans. Insidan får vi ta till våren. I hörnen fäste vi ihop balkarna med vinkeljärn.

Grund av leca-element
Grund av leca-element

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo, det hann ju bli höst och mörkt innan vi kommit så långt… Men här är i alla fall ramen monterad. Det besvärligaste momentet på alltihop och vi behöver fortfarande förstärka med någon skruv på varje sida. Var hittar man tillräckligt långa skruvar för lättbetong? Ramen fästs med vinkeljärn och ofta tog första skruven bra i lecan men inte den andra. Blä. Hade kanske varit bättre att hugga ur hål i balkarna och gjutit fast plåtramen i grunden? Vi har också lagt i markduk och isoleringsskivor av frigolit och börjat fylla grus.

Montera ram
Montera ram

 

 

 

 

 

 

 

 

Man måste fira vissa milstolpar och hörnstolpar. Grunden är på plats och hörnstolparna resta.

Äntligen börja montera
Äntligen börja montera

 

 

 

 

 

 

Fira stomresning
Fira stomresning

 

 

 

 

 

 

Stomme monterad
Stomme monterad

 

 

 

 

 

 

 

 

Dörrar monterade
Dörrar monterade

 

 

 

 

 

 

Vad är då detta? Inte ska vi väl ha toalett i växthuset? Man kanske vill ha in el och vatten i växthuset mer eller mindre permanent då kan det här vara till hjälp. Det finns riktiga saker för det men det här tyckte jag var lite kul. Dessutom får jag ner hela armen och det går att dra igenom elsladden ganska lätt. Tänkt också som luftintag för kaminen men om det fungerar i praktiken vet jag inte.

Speciallösning för el o kanske vatten
Speciallösning för el och kanske vatten

 

 

 

 

 

 

 

 

Glas monterade i taket. Själva glasmonteringen började med något som först verkade som en katastrof, nåja allt är relativt… men som till slut visade sig bara vara ett mindre bekymmer. Hela innehållet i trälådan med glas höll på att fara i backen och innanför plasten runt glasen såg det ut att vara krossat glas överallt. Såg framför mig hur jag skulle få beställa nytt glas till hela växthuset. Till slut var det bara en enda glasskiva som var trasig. Och den ska ändå ersättas av något som det går att dra ut en skorsten igenom.

Glasmontering
Glasmontering

 

 

 

 

 

 

Tak och blå himmel
Tak och blå himmel

 

 

 

 

 

 

 

 

Plywoodskivan ersätter den trasiga rutan. Kaminen har fått flytta ut och växter in. En del av dem ska vidare in i garaget när det blir kallare.

Kamin
Kamin

 

 

 

 

 

 

 

 

Mycket mys ska det bli i växthuset!

Mys med fotogenlampa
Mys med fotogenlampa

 

 

 

 

 

 

 

 

Helt lätt är det inte att montera glasen i taket när man grävt ur så pass mycket i grunden och valt att inte fylla upp så mycket. Jag vill ha en hel del mur kvar i växthuset för att det ska bli mer luftvolym och därmed jämnare temperatur och för att få det lite mer ombonat. Mycket klättrande på stege har det blivit. Lite besvärligt att nå över taket när listerna skulle monteras blev det också men det löste sig. Runt grunden är det ett dike också så stegen kunde inte alltid placeras så nära huset som man önskade.